Bandenlabel

Met ingang van 1 mei 2021 is het Europese bandenlabel, op basis van vernieuwde en aangescherpte Europese regelgeving (Verordening (EU) 2020/740), ingrijpend gewijzigd. Dit nieuwe Europese bandenlabel geldt voor personenwagenbanden (C1), lichte bedrijfsautobanden (C2) en zware bedrijfsautobanden(C3).

Het nieuwe verplichte Europese bandenlabel moet op de band of in de verkooppunten van alle C1-, C2- en C3- banden die vanaf 1 mei 2021 zijn geproduceerd, worden getoond. Het label (etiket) laat zien in hoeverre de band zuinig, milieuvriendelijk en veilig is. Ook geeft het de prestaties weer van banden die specifiek ontworpen zijn voor gebruik bij hevige sneeuw en ijscondities. Het bandenlabel maakt vergelijking van banden mogelijk met als doel om het gebruik van veiligere, zuinigere en stillere banden te stimuleren.

Echter, op het label worden slechts 5 prestatie-criteria genoemd terwijl er wel 50 prestatie criteria bestaan om de kwaliteit van een band te beoordelen. Voorbeelden hiervan zijn: slijtvastheid (kilometer-rendement), remmen op droog wegdek, tractie op sneeuw, zijdelingse grip op ijs, geluidsproductie in het voertuig, handling en aquaplaning.

1 Brandstof-effici├źntie

5 klassen van A (het zuinigst) t/m E (het minst zuinig). Het brandstofverbruik van een voertuig is afhankelijk van factoren als het motortype, de snelheid, het soort wegdek, de weersomstandigheden etc. De rolweerstand van banden is verantwoordelijk voor circa 20% van het brandstofverbruik. Minder brandstofverbruik betekent lagere brandstofkosten en minder uitstoot van CO2.

2 Grip op nat wegdek

5 klassen van A (de kortste remweg) t/m E (de langste remweg). De grip van een band op nat wegdek kan verschillen door onder andere het voertuigtype, de weersomstandigheden en het profiel. Goede grip is belangrijk als het gaat om veiligheid.

3 Rolgeluidemissie

3 klassen van extern rolgeluidsniveau, de gemeten waarde in dB. Met het extern afrolgeluid bedoelen we het verkeerslawaai dat de band veroorzaakt. Behalve het geluidsniveau in decibel (dB), geeft het pictogram ook nog het geluidsniveau A, B of C aan.

Note: Er is geen direct verband tussen extern (buiten de auto) en intern (in de auto) afrolgeluid van banden.

4 Grip op sneeuw

Voor banden met het sneeuwsymbool geldt dat ze voldoen aan de in VN/ECE-regelement nr. 117 genoemde minimumsneeuwgrip-indexwaarden en geschikt zijn voor gebruik bij hevige sneeuwcondities. Het sneeuwsymbool is te vinden op winterbanden en veel all season banden.

5 Grip op ijs

Banden met het ijssymbool voldoen aan de minimum gripindexwaarden en zijn geschikt voor gebruik bij zeer hevige sneeuw- en ijscondities. Het ijssymbool kan voorlopig alleen op labels voor personenautobanden worden vermeld.

De beste banden voor uw auto

De banden zijn het enige contactpunt is tussen de weg en uw auto, daarom zijn goede banden essentieel. De banden moeten niet alleen bij uw rijstijl passen, ook bij het vermogen en het gewicht van de auto, het aantal kilometers dat u elk jaar aflegt en of u veel in de stad of op de snelweg rijdt.

Wij leveren onder andere de volgende merken

Bridgestone banden
Continental banden
Dunlop banden
Firestone banden
Goodyear banden
Hankook banden
Michelin banden
Novex banden
Pirelli banden
Vredestein banden

Wanneer heb je nieuwe banden nodig?

De wettelijke minimale profieldiepte in Nederland is 1,6 mm. Dit betekent dat u de banden moet vervangen zodra ze deze limiet hebben bereikt. Zo brengt u uw veiligheid niet in gevaar en overtreedt u de wet niet.

Het is echter veiliger de zomerbanden bij uiterlijk 2 mm te vervangen en de winterbanden bij uiterlijk 4 mm te vervangen.

In het profiel van de band bevinden zich slijtage-indicatoren die het naderen van de slijtagegrens aangeven, zie informatie banden voor meer informatie

Novex Super Speed A3

Heeft u vragen?

Contact

TopWheels

Slakweg 47A
7011 EW Gaanderen

Tel: 06-53659649
E-mail: info@top-wheels.nl

Openingstijden

Maandag 9.00 - 18.00
Dinsdag 9.00 - 18.00
Woensdag 9.00 - 18.00
Donderdag 9.00 - 18.00
Vrijdag 9.00 - 18.00
Zaterdag op afspraak
Zondag gesloten

Aangepaste openingstijden

Wij zijn gesloten op:
26 en 27 juli
7 t/m 21 september

Kaart

Social